Ekonomické a kulturní zhodnocení rekultivace hnědouhelných dolů na Mostecku - Kaiserová, Kristýna (2011)
Práce je zaměřena na popis vzájemné interakce civilizace a těžby hnědého uhlí v oblasti Mostecka, především na zdokumentování kulturních důsledků těžby. Charakterizuje současný stav vymezené oblasti a snaží se zachytit klíčové okamžiky historického vývoje a jejich důsledky. Dále popisuje nejvýraznější hybatele aktuálního dění, jež mají největší vliv budoucí vývoj na daném území. Další část práce pojednává o některých souvisejících legislativních omezeních a nařízeních, jimiž by se všichni zúčastnění aktéři měli řídit. V souvislosti s tím zmiňuje snahy jejich odstranění a omezení. Závěrečná část práce definuje rekultivace a uvádí jejich příklady realizované v oblasti Mostecka. Celá práce je provázena fotodokumentací, která by měla čtenáři pomoci vytvořit si přesnější obraz o popisovaných skutečnostech.