Analýza faktorů ovlivňujících mladé občany ČR ve volbách do Poslanecké sněmovny parlamentu - Pokorný, Tomáš; Hudík, Marek, 1980-; Skopeček, Jan, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce se zabývá analýzou faktorů, které ovlivňují rozhodování mladých lidí ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Konkrétně se zaměřuje na občany České republiky ve věku od 18 do 28 let. Výzkum je proveden na volbách do poslanecké sněmovny z roku 2010. Jak ukázaly dřívější studie z USA nebo evropských zemí (P. R. Abramson 1974; D. Knoke 1974; K. L. Baker 1978; R. Inglehart, P. Norris 1999; Ch. J. Anderson 2000; C. Baslevent, H. Kirmanoglu 2008), u mladých lidí v případě veřejných voleb dominují jiné faktory nežli u starších generací. Mým cílem je odhalit vliv jednotlivých psychologických, sociálních a politických determinantů volebního hlasování, a zjistit jaké jsou charakteristiky mladých levicových a pravicových voličů. Dále tato práce ověřuje několik hypotéz, které vychází z různých studií (Knoke 1974, Abramson 1974, Thorisdottir et al. 2007). Jako metodu analýzy závislosti mezi vysvětlující proměnnou a vysvětlovanými proměnnými jsem použil mutinomiální logistickou regresi, pomocí které jsem testoval hypotézu o vlivu politické orientace, příjmu domácnosti a tradicionalismu na volbu strany. Nulové hypotézy, které předpokládaly, že tyto proměnné nemají vliv na vysvětlovanou proměnnou, byly ve všech případech zamítnuty. Alternativní hypotézy se ale potvrdily pouze pro některé kategorie u hypotézy o vlivu politické orientace rodičů na volbu strany.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses