Dobrá praxe rozpočtové transparentnosti podle OECD - Kučerová, Petra; Sedmihradská, Lucie; Haas, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Bakalářská práce se zabývá transparentností státního rozpočtu. V práci jsou popsány jednotlivé fáze rozpočtového procesu s aplikací na rozpočtový proces v České republice. Dále je objasněn pojem transparentnost v kontextu veřejných financí. Cílem práce je zjistit, do jaké míry Česká republika splňuje podmínky rozpočtové transparentnosti tak, jak jsou stanoveny v dokumentu "OECD Best Practices for Budget Transparency". Na základě tohoto dokumentu je v práci vymezeno 18 kritérií, která by měla být do rozpočtového procesu implementována. Jako podklad pro vyhodnocení plnění jednotlivých kritérií slouží údaje z databáze OECD "Budget Practices and Procedures Database". Práce rovněž obsahuje srovnání výsledků hodnocení transparentnosti státního rozpočtu České republiky s ostatními členskými státy OECD. Bylo zjištěno, že do rozpočtového procesu je v České republice implementováno 14 z 18 testovaných kritérií. Ve srovnání s ostatními členskými státy OECD lze rozpočtový proces v České republice hodnotit jako nadprůměrně transparentní.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses