Cizinci v České republice - Šafránková, Ester; Kačerová, Eva; Řezanka, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této práce je poskytnout obraz o cizincích žijících v České republice a retrospektivně popsat vývoj hlavních demografických charakteristik u této skupiny osob. Větší pozornost je věnována těm cizincům, kteří tvoří jednu z pěti skupin nejčastějších státních občanství v ČR. První část se věnuje legislativě týkající se cizinců a vymezením základních pojmů spojených s migrací a integrací cizinců do společnosti. Stručně jsou také popsány změny ovlivňující zdroje dat, příčiny nepřesností ve statistice migrace a problémy nekonzistence dat. Ve druhé kapitole jsou obsaženy jednotlivé demografické analýzy, které sledují základní demografické charakteristiky cizinců, územní rozložení, strukturu cizinců podle státní příslušnosti a demografické události. V závěru kapitoly je vysvětlen pojem remitence a problematika dětí třetí kultury. V neposlední řadě jsou zde obsaženy výsledky průzkumu, který hodnotil integraci cizinců do české společnosti a pojmenoval problematické oblasti způsobující exkluzi.
Vedoucí práce: Eva Kačerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses