Historie a vývoj migrace z Turecka do Německa - Zákostelná, Lucie; Kačerová, Eva; Řezanka, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem práce je popsat historii a vývoj imigrace z Turecka do Německa. Zároveň provést srovnání turecké populace, německé populace a populace Turků v Německu. V první kapitole jsou uvedeny informace o imigračních tocích, jejich důvodech a co způsobily. V této části je popsána imigrace pracovní, imigrace rodinných příslušníků a příchod žadatelů o azyl. Historie je doplněna grafy, na kterých lze sledovat vývoj počtu cizinců v Německu a vývoj počtu osob přicházejících z Turecka. Druhá kapitola je věnována tématu cizinci a zisk německého státního občanství. Jsou zde uvedeny způsoby, jak dospělý imigrant a dítě narozené rodičům, kdy alespoň jeden rodič je imigrant, mohou získat německé státní občanství. Na konci této kapitoly je popsána skupina naturalizovaných podle údajů v roce 2009. Kapitola je taktéž doplněna grafy, ze kterých lze vyčíst například vývoj počtu naturalizovaných cizinců a Turků v Německu. Třetí kapitola srovnává populaci tureckou, německou a populaci Turků v Německu. Populace Turků v Německu zahrnuje osoby, které imigrovaly do Německa a mají stále turecké státní občanství, čili neprošly procesem naturalizace. Pohlavní a věková struktura populací je zobrazena pomocí věkových pyramid. Zároveň jsou zde popsány rozdíly v pohlavní a věkové struktuře mezi roky 2000, 2010 v jednotlivých populacích. V tomto oddílu jsou uvedeny i důvody, proč demografická struktura Turků v Německu vypadá odlišně. Nakonec jsou zde porovnány tři zmíněné populace v letech 2000 a 2007-2010 pomocí výše průměrného věku, biologických generací a indexu stáří. Následují ekonomické generace a index hospodářského zatížení, index zeleného a šedého zatížení. Závěr této práce je, že populace Turků v Německu se svojí demografickou strukturou přibližuje spíše turecké populaci než německé. Dá se však očeká
Vedoucí práce: Eva Kačerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses