Nezaměstnanost absolventů a jejich vzdělanostní struktura - Polakovič, Martin (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem nezaměstnanosti absolventů a zaměřuje se na jejich vzdělanostní strukturu. Hlavním cílem je potvrdit nebo vyvrátit hypotézu, že vyšší dosažené vzdělání znamená nižší riziko nezaměstnanosti. V práci jsou analyzovány tři specifické oblasti -- Praha, Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj. K analýze trhu práce jsou využívána data úřadů práce a údaje z dotazníkového šetření. Český vzdělávací systém i trh práce prošel v uplynulých letech výraznými změnami. V souvislosti s tím se začalo hovořit o problému překvalifikovanosti. Práce se rovněž věnuje tomuto problému a objasňuje příčiny, proč jsou vysokoškoláci stále méně ohroženi nezaměstnaností než osoby s nižším vzděláním. V závěrečné části je provedena předpověď budoucího vývoje na trhu práce.