MÁ ZAVEDENÍ EURA VLIV NA KONVEGENCI HOSPODÁŘCKÝCH CYKLŮ ZEMÍ EMU? - Zezulová, Petra; Jaklín, Jiří; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem této bakalářské práce je získat odpověď na otázku, zda regiony zemí, které participují v Evropské měnové unii již od roku 1999, tvoří optimální měnovou oblast. Zjišťovat to budeme podle jednoho z kritérií -- synchronizovanosti hospodářských cyklů. Práce nejprve objasní vznik a vývoj teorie optimálních měnových zón, její kritiku a především dva různé pohledy na výskyt asymetrických šoků v ekonomice po vstupu do jednotné měnové unie, které způsobují asynchronnost hospodářského cyklu jednotlivých zemí. Dále také částečně objasníme hospodářský cyklus a především metody používané k detrendování časových řad, které se využívají k jeho výzkumu. V analytické části pak pomocí vyfiltrovaných ročních dat hrubé přidané hodnoty regionů NUTS2 vytvoříme korelační analýzu, která nám bude schopna odpovědět, zda jejich hospodářské cykly konvergují, či naopak divergují.
Vedoucí práce: Jiří Jaklín
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses