Evaluace vlivu dotací na ekonomiku a kalkulace zemědělských společností v českém prostředí - Šimek, Jan (2011)
Cílem bakalářské práce je zhodnotit dopad státních zásahů na agrární sektor v České republice. V ekonomice se jen těžko hledá odvětví, které by bylo státem regulované v takové míře jako zemědělství. Proto logicky musí být předmětem zájmu mnoha ekonomů. Vliv státu je nutné hodnotit komplexně a hledat i na první pohled skrytá fakta. V práci je posouzení provedeno nejprve vyjmenováním dotací a stručným přehledem podmínek k jejich získání. Poté jsou analyzovány účetní závěrky konkrétních společností a hledány souvislosti s dotacemi a vlivem státu. Nakonec je poskytnut detailní pohled na blíže zkoumanou skupinu společností. Práce na několika místech shrnuje ekonomickou diskuzi a nabízí vlastní logické dedukce a interpretaci analýzy pojednávající o vybraných sporných tématech.