Arizace v Protektorátu Čechy a Morava na příkladě Kolínska - Dudáš, Filip; Szobi, Pavel, 1983-; Kozmanová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem "arizace" v době Protektorátu Čechy a Morava s důrazem na region Kolínska. Práce je rozdělena na dvě části, v první teoretické části se zabývám mechanismem "arizace", kde popisuji, kým byla vykonávána, kdo z ní profitoval a jakou roli v tomto procesu sehrály banky. V druhé analytické části se zaměřuji na oblast Kolínska, kde charakterizuji nacistický správní aparát a s využitím archivních pramenů (Státní okresní archív v Plzni, Archív bezpečnostních složek Praha, Národní archív v Praze) zkoumám činnost kolínského vrchního zemského rady Eckoldta a jeho působení na místní "arizaci". Poté jsem vytvořil případovou studii na konkrétní subjekt postihnutý "arizací" (Velimskou továrnu na sladkosti). Kromě nevydaných pramenů práce vychází z nejnovější literatury převážně české provenience.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses