Determinanty cen přeprodávaných skipasů - Volštátová, Ivana (2011)
Cílem této práce je zjistit, jaké faktory a v jaké míře ovlivňují cenu, za kterou lyžaři prodávají svůj nevyužitý skipas ostatním návštěvníkům lyžařských areálů. Informace o ceně, za kterou svůj skipas lyžaři prodali, a o ostatních okolnostech, které se zdáli mít na cenu vliv, byly získány čtyřdenním pozorováním spolu s osobním dotazováním přeprodejců v různých lyžařských areálech. Aby výsledek neovlivnily odlišné pokladní ceny v jednotlivých ski areálech, započítány byly relativní rozdíly ceny přeprodejce a ceny pokladny. Od cen byla také vždy odečtena záloha za čipovou permanentku. Závěry dle stanovených hypotéz říkají, že významný vliv na cenu přeprodejce má čas přeprodeje, délka fronty hlavního vleku v době přeprodeje, ale také věk přeprodejce. Práci doplňují výsledky internetového dotazníku, ze kterého je patrné, že více než 90% respondentů, patřící mezi návštěvníky ski areálu, ví o možnosti přeprodeje již při nákupu celodenního skipasu, a u více než 70% je možné se domnívat, že celodenní skipas kupují právě kvůli této možnosti.