Jsou národy s vyšším HDP šťastnější? – Hrubé národní štěstí - Hrbková, Veronika (2011)
Hlavním tématem práce je ekonomie štěstí, zájem zaměřuje především na koncept hrubého národního štěstí. Práce popisuje hlavní pilíře tohoto konceptu a metodiky měření jak hrubého národního štěstí, tak i štěstí obecně. Práce analyzuje možné odpovědi na otázku: "Musejí být národy s vyšším HDP per capita nutně i šťastnější?", a proto se také zabývá zkoumáním štěstí, hledáním slabin ukazatele hrubého domácího produktu a zkoumáním dalších podpůrných ukazatelů, jako jsou například Index lidského rozvoje či Giniho koeficient. Cílem práce je posoudit, zda existuje dostatečně silný pozitivní vztah mezi ekonomickým růstem, resp. bohatstvím a štěstím, tzn. mezi ukazatelem hrubého domácího produktu a konceptem hrubého národního štěstí. Dále pak na základě zjištěných dat zhodnotit ukazatel hrubého domácího produktu jako výstup pro ekonomiku. Hlavní metodou práce je analýza vzájemné závislosti hrubého domácího produktu a štěstí země. Dílčím cílem tedy je ukázat, že by se měření štěstí mělo používat nikoliv jako náhrada hrubého domácího produktu, ale jako jeho doplněk.