Hodnocení bonity klienta - Jeřábek, Michal (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou problematiky týkající se bonity klienta, tzn. hodnocení schopnosti klienta dostát řádně a včas svým závazkům vůči bankám a ostatním finančním institucím. Jádrem práce je teoretické zpracování metod a informací sloužících k určení bonity klienta a následně popis metod a informací, které využívají v současnosti české banky. Teoretická část práce se v úvodní kapitole zaměřuje na uvedení daného tématu do širších souvislostí z pohledu finančních rizik a úvěrového procesu. V dalších kapitolách jsou postupně popsány postupy analýzy bonity fyzických osob a analýzy bonity právnických osob. V praktické části se práce zaměřuje na analýzu bonity klienta z pohledu jednotlivých bank.