Analýza faktorů konkurenceschopnosti České republiky - Pichrt, Lukáš (2011)
Cílem práce je odpovědět na otázku, zda a do jaké míry je Česká republika konkurenceschopná v mezinárodním kontextu. Definice konkurenceschopnosti státu je nejednoznačné, první část práce se proto zabývá vymezením, měřením a hodnocením konkurenční schopnosti. Na základě tohoto vymezení jsou poté v druhé části práce analyzovány vybrané determinanty konkurenceschopnosti České republiky. Brzdícím faktorem rozvoje české ekonomiky se ukázala být kvalita institucí, jsou proto prezentovány možnosti řešení této situace.