Dopad zrušení zákazu odpočtu DPH u osobních automobilů - Dufek, Jakub (2011)
Práce se zabývá novelizací zákona o DPH z roku 2009, která zrušila zákaz nároku na odpočet DPH u osobních automobilů. V prvních dvou kapitolách rekapituluji cíle a očekávaní plynoucí z této úpravy zákona, dále porovnám stav v České republice s ostatními státy Evropské unie a v neposlední řadě se budu zabývat legislativním procesem schvalování novely, přesněji řečeno té části o zrušení zákazu odpočtu DPH u osobních automobilů. Hlavním cílem práce je zjistit, zda se po změně zákona zvýšila prodejnost automobilů v ČR. V práci analyzuji vývoj prodejnosti automobilů s hmotností do 3,5 tuny před a po změně zákona o DPH. Na základě výsledků analýzy lze usuzovat, že očekávaný efekt v podobě zvýšení poptávky po automobilech se po zrušení zákazu odpočtu DPH nedostavil.