Československé státní rozpočty v letech 1918-1929 - Bísková, Hana; Jakubec, Ivan, 1960-; Holman, Robert, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce se zabývá československými státními rozpočty v letech 1918-1929. Nejprve seznamuje čtenáře s jednotlivými fázemi, které, aby byl zákon o státním rozpočtu přijat, musely být podstoupeny. Popisuje tudíž rozpočty z pohledu legislativního. Dále odhaluje, z čeho se skládala příjmová i výdajová stránka rozpočtu. Podrobněji popisuje jednotlivé přímé i nepřímé daňové položky. Zároveň uvádí, k jakým změnám v konstrukci rozpočtů v průběhu desetiletí došlo. Druhý pohled, jakým se práce na rozpočty dívá, je pohled prakticko-hospodářský. Na základě analýzy jednotlivých rozpočtových období odhaluje snahu jednotlivých ministrů financí o vyrovnaný státní rozpočet, čemuž mnozí z nich dopomáhali právě změnami v jejich konstrukci. Stanovuje dvě období z hlediska logiky sestavování rozpočtů -- výdajové, které je charakteristické pro počátek a konec sledovaného období, a příjmové.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses