Je měnová politika ECB vhodná pro všechny státy eurozóny? - Machala, Martin (2011)
Tato bakalářská práce je věnována v teoretické části postavení, nástrojům a cílům Evropské centrální banky a je provázána s historickým vývojem měnové politiky od vzniku působení Evropské centrální banky až po současné problémy v eurozóně. Hlavním záměrem je ověřit hypotézu, zda měnová politika evropské centrální banky je vhodná pro všechny státy eurozóny. Na základě teorie optimální měnové zóny je provedena analýza, která porovnává vývoj inflace členských států eurozóny a měnovou politiku Evropské centrální banky. Výsledky práce potvrzují, že země v současnosti s největšími ekonomickými problémy v eurozóně se dlouhodobě a zásadně odlišovaly ve vývoji inflace od vývoje průměrné inflace za eurozónu, za kterou je tvořena měnová politika Evropské centrální banky. Na základě výsledků je patrné, že nedochází ke konvergenci v oblasti inflace, což je důležitá podmínka pro vytvoření optimální měnové zóny a z toho důvodu nelze konstatovat, že nastavení společné měnové politiky pro některé země seskupení je vždy optimální.