Vyplatí se pracovat za minimální mzdu v současném systému sociálních dávek v České republice? - Kremín, Jan (2011)
Tato bakalářská práce odpovídá na otázku, zda se vyplatí v České republice pracovat v současném systému sociálních dávek za minimální mzdu. Je zde zmíněn vztah minimální mzdy s mírou nezaměstnanosti, s inflací a s technickou substitucí. Představen je i sociální systém ČR. Analytická část ukazuje na příkladu samostatné osoby a rodiny příjem, pokud dospělé osoby pracují za nejnižší přístupnou mzdu, nebo pobírají podporu v nezaměstnanosti. Z té vyplývá, že příjem samostatné osoby ale i rodiny je stejný, pokud pracují, nebo pobírají sociální dávky. Stát jim garantuje určitou výši životního minima, pod kterou nemohou klesnout. Vyřešit tuto situaci není jednoduché. Razantní zvýšení minimální mzdy by velmi pravděpodobně zvýšilo nezaměstnanost a inflaci, snížení sociálních dávek je politicky neprůchodné. Proto je nezbytné potírat práci "načerno" při pobírání sociálních dávek.