Evropský sociální fond a projekty financované z ESF v rámci OP RLZ v letech 2004 - 2006 v kraji Vysočina - Dvořáková, Monika; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalářská práce se věnuje Evropskému sociálnímu fondu, který po celou dobu své existence investuje do jednoho z nejvýznamnějších zdrojů -- do lidí. Česká republika může od roku 2004 využívat prostředky z ESF jako nástroj pro boj s nezaměstnaností. Důvodem zvolení tématu představuje fakt, že od roku 2008, kdy na Evropu plně zapůsobila hospodářská krize, se míra nezaměstnanosti v kraji Vysočina neustále zvyšuje. První možnost realizace projektů spolufinancovaných z ESF představovalo období 2004-2006, kdy se v rámci OP RLZ na Vysočině uskutečnily 4 národní projekty a následné dílčí projekty, které se lišily nejen zaměřením, ale i cílovými skupinami. Cílem práce je analýza finančních prostředků, alokovaných do jednotlivých projektů, včetně nákladů na jednu podpořenou osobu. Dále pro kterou z cílových skupin byly prostředky vynaloženy nejefektivněji. Cílem bakalářské práce je také potvrdit či zamítnout hypotézu o špatné alokaci prostředků kvůli nedostatečné krátkodobé predikci na straně poptávky po určitých profesích. To mohlo mít za následek investice do rekvalifikačních kurzů v rámci projektů, o které účastněné osoby následně nejevily zájem. Je také nutné analyzovat, zda implementační orgán provedl opravná opatření pro následující období. V aktuálním cyklu 2007-2013 probíhá v kraji Vysočina 5 projektů. Jelikož nedošlo prozatím k ukončení ani jednoho z projektů, součástí bakalářské práce je jejich charakteristika a pouze průběžné hodnocení dosavadních výsledků.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses