Korupce a hospodářský růst - Klepek, Cyril; Běláčková, Vendula, 1982-; Chalupníček, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce se zaměřuje na téma korupce a jejího vlivu na hospodářský růst. Studie se při zkoumání vlivu orientuje na prostor Evropské unie a je rozdělena do dvou častí. Empirická část na základě výsledku regresní analýzy potvrzuje počáteční hypotézu o negativním vlivu korupce na ekonomickou výkonnost. Vliv korupce na ekonomický růst práce popisuje prostřednictvím přímých a transmisních mechanismů. V teoretické části přináší práce poznatky o problematice tohoto jevu ve vztahu k jeho pojmenování a měření. Studie dále rozebírá rozdílnou situaci zemí Evropské unie a vyvrací předpoklad o rozdělení EU na korupční východ a nekorupční západ. Vzhledem k potvrzení negativního vlivu korupce na růst HDP práce předkládá návrhy řešení, kde apeluje zvláště na potřebu efektivního a vymahatelného právního systému.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses