Analýza vlivu dotací z EU na rozvoj malého a středního podnikání v ČR - Maur, Vilém (2011)
Malé a střední podniky jsou Evropskou unii brány jako páteř evropské ekonomiky. Evropská unie vynakládá velké mnoţství finančních prostředků, které jsou poskytovány na rozvoj malého a středního podnikání. Bakalářská práce se zabývá vlivem evropských dotací na rozvoj malého a středního podnikání v České republice. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část práce představuje strukturální fondy a ukazuje proč se EU snaţí podporovat malé a střední podniky. Druhá část se zabývá operačními programy, z kterých malé a střední podniky mohou čerpat dotace. Zabývá se také efektivitou tohoto čerpání. Třetí část vyčisluje transakční náklady na získání dotací. Čtvrtá část, za pomocí statistických dat a tří zkoumaných kritérií, zkoumá vliv dotací na rozvoj malého a středního podnikání v České republice.