Rakouská teorie hospodářského cyklu a její aplikace na Velkou hospodářskou krizi - Svatek, Jakub; Dočkal, Dalibor; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá rakouskou teorií hospodářského cyklu. Na začátku představuje metodologii rakouské školy. Dále popisuje rakouskou strukturu kapitálu a výroby vycházející z časových preferencí, která je nezbytná k pochopení celé této teorie. Jedním z cílů práce je ukázat možnou příčinu vzniku hospodářského cyklu, kterou rakouští ekonomové vidí v monetární expanzi. Ta způsobuje snížení úrokové míry, dezorientaci investorů a tím šíření investiční poptávky. Dále má za úkol ověřit životaschopnost této teorie v praxi aplikací na Velkou depresi v USA. Zde analyzuje protikrizová opatření během vlády prezidentů Hoovera a Roosevelta. Ty pak komparuje s předpoklady rakouské teorie a na základě této komparace vyvozuje závěry.
Vedoucí práce: Dalibor Dočkal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses