Důchodová reforma v Německu z roku 2001 - Křížová, Zuzana; Poláková, Olga, 1944-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem bakalářské práce je analýza německé důchodové reformy a hodnocení jejích dosavadních přínosů, jako zdroje inspirace pro realizace reformy české. Se stárnutím obyvatelstva celosvětově roste potřeba realizace důchodové reformy. Německo přistoupilo k řešení tohoto fenoménu na začátku nového tisíciletí, prostřednictvím zvýšení role zabezpečení sebe sama při současném zachování důležitosti státního důchodového pojištění. Úvodní část práce se věnuje teoretickému představení důchodových systémů, zejména představení dominantních teoretických konceptů a historických modelů, na jejichž základě vznikají rozličné variace důchodových systémů v různých státech. Druhá část práce analyzuje systém důchodového zabezpečení v Německu, v kontextu zejména novodobé historie německého důchodového systému a již uskutečněné penzijní reformy, včetně přístupů německé vlády k její realizaci. Poté práce analyzuje současný český důchodový systém a v závěrečné části práce komparuje oba tyto s cílem najít možnou inspiraci, kterou by mohl český důchodový systém při tvorbě důchodové reformy využít.
Vedoucí práce: Olga Poláková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses