Starobní důchody v ČR - vývoj a příčiny změn - Kašparová, Pavlína (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou starobních důchodů. V první části práce se zabývám popisem českého dvoupilířového systému důchodového pojištění spolu s analýzou vývoje starobních důchodů. Rovněž popisuji faktory působící na důchodové pojištění, které zapříčiňují problémy současného důchodového systému a představují hlavní argument ve prospěch nutnosti zavést důchodovou reformu. V druhé části práce pak představím chystané změny v oblasti důchodového pojištění, které vejdou v platnost v roce 2011 v rámci "malé" důchodové reformy a analyzuji dopad parametrických změn konstrukce důchodů povinného základního pojištění na státní rozpočet i důchod občana. Na závěr zhodnotím vládní návrh "velké" důchodové reformy, založené na vzniku doposud chybějícího II. kapitálového pilíře důchodového systému, který vláda hodlá v roce 2013 implementovat do praxe.