Muzeum obuvi a kamene ve Skutči a jeho rozvoj - Bláhová, Anna (2011)
Bakalářská práce je věnována hodnocení činnosti muzea a úvaze o jeho současné hodnotě pro veřejnost. Mezi cíle práce patří vymezení základních muzeologických pojmů a přiblížení vzniku muzeí v České republice a v západní Evropě. Součástí teoretické části je i zmapování současného stavu počtu muzeí v České republice a jejich návštěvnosti. V praktické části se zaměřuji na úspěšnou přestavbu muzea Obuvi a kamene ve Skutči, díky níž se podařilo vybudovat unikátní atraktivitu cestovního ruchu a vytvořit nové expozice, věnované typickým řemeslům této oblasti -- obuvnictví a kamenictví. Ve Skutečském muzeu se podařilo zvýšit návštěvnost a muzeum bylo oceněno Zvláštní cenou v soutěži Gloria Musaealis 2009.