Je spoločná fiškálna politika nutnou podmienkou fungovania optimálnej menovej oblasti? - Fehér, Richard (2011)
Táto bakalárska práca sa venuje vyrovnávacím mechanizmom, ktoré by mali zmierňovať dopady asymetrických šokov v menových oblastiach. Podľa teórie optimálnych menových oblastí (OCA) bola sledovaná synchronizácia hospodárskych cyklov, ktorá je dôvodom vzniku asymetrie. Primárne bolo zamerané na funkčnosť vyrovnávacích mechanizmov v rámci krajín Hospodárskej a menovej únie (EMU), keďže dopady nedávnej krízy ukázali, že tieto mechanizmy nefungujú dostatočne. Jedným z možných dôvodov je aj skutočnosť, že v EMU neexistuje zdieľanie rizika cez fiškálne transfery. Preto sa práca venuje fiškálnej politike v rámci eurozóny, jej možným reformám a ponúka koncept fiškálneho federalizmu, ako jedného z možných modelov konštrukcie fiškálneho systému v rámci EMU. Sledovali sme ako sa fiškálne systémy v USA, Austrálii a Kanade správali počas krízy a čím by mohli byť inšpiráciou pre prípadné reformy v EMU.