Spotřebitelské úvěry a nástroje využívané k jejich komparaci - Skalický, Tomáš (2011)
Tato práce se zabývá problematikou spotřebitelských úvěrů. Jejím hlavním cílem je seznámit potencionálního žadatele o spotřebitelský úvěr se zásadními informacemi a skutečnostmi nezbytnými pro orientaci v široké problematice spotřebitelského úvěrování. V úvodu je provedena důkladná analýza nového zákona č. 145/2010 Sb., který tuto oblast upravuje. Následuje seznámení se způsoby klasifikace spotřebitelských úvěrů s důrazem na vzájemné odlišnosti jednotlivých druhů. Stěžejní část práce je zaměřena na metody posuzování a srovnávání výhodnosti úvěrových produktů prostřednictvím úrokové sazby, koeficientu navýšení a ukazatele RPSN. Na závěr je ještě provedena krátká komparace konkrétních úvěrových nabídek vybraných bankovních i nebankovních společností za pomoci nástrojů pro hodnocení výhodnosti úvěrů zmíněných výše.