Mikrofinancie a mikroúvery v rozvojových krajinách - Harmincová, Zuzana; Zetek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Hlavným zámerom bakalárskej práce je zhrnúť dostupné poznatky z oblasti mikrofinancovania a mikroúverov v rozvojových krajinách a zhodnotiť efektivitu mikrofinančných inštitúcií podľa typu. Práca sa ďalej zaoberá zvýšeným výskytom morálneho hazardu na oboch stranách mikrofinancovania, z čoho vyplýva značný dôraz na bariéry vstupu na mikrofinančný trh, reguláciu a dohľad nad mikrofinančnými inštitúciami a náležitý legislatívny rámec. Napriek faktu, že doterajšie výskumy vplyvu mikrofinancovania na životnú úroveň obyvateľstva na hranici chudoby sú zamerané prevažne na zvýšenie ekonomickej životnej úrovne, práca posudzuje aj vplyvy mikrofinancovania na ostatné (napr. sociálne) aspekty života. Práca v zhode s množstvom doteraz publikovaných výskumov konštatuje vyššiu efektivitu u neziskových mikrofinančných inštitúcií, rovnako ako väčší spoločenský prínos týchto inštitúcií a organizácií v porovnaní so ziskovými.
Vedoucí práce: Pavel Zetek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses