Možnosti omezení korupčního jednání při zadávání veřejných zakázek - Rýparová, Marie (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou korupce v oblasti veřejných zakázek v České republice. Teoretická část charakterizuje korupci, její druhy, možnosti jejího měření a ukazuje negativní dopad korupce na zaměstnanost, přímé zahraniční investice a na celou ekonomiku státu. Cílem této práce je popsat, jak funguje systém zadávání veřejných zakázek v České republice a pokusit se odhalit jeho slabá místa -- zejména ty, které umožňují vznik korupčního jednání a navrhnout možná řešení těchto problémů. Tato řešení mají zajistit větší transparentnost veřejných zakázek a zároveň omezit neefektivní a neúčelné vynakládání s penězi ze státního rozpočtu.