Vzájemné souvislosti platební bilance, měnového kurzu a devizových rezerv - Daňhel, Tomáš (2011)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zkoumání souvislostí platební bilance, měnového kursu a devizových rezerv na příkladu České republiky v období 1999-2009. První část je věnována teoretickému vymezení pojmů. Analytická část je věnována postupně rozboru platební bilance, měnového kursu a devizových rezerv a na závěr jsou jejich souvislosti předmětem ekonometrické analýzy. Zkoumání bylo provedeno na časové řadě se čtvrtletními daty, testovala se i zpožděná data a vztah byl analyzován bilaterálně. Po provedení analýzy je možné konstatovat, že jisté závislosti je možné hledat spíše v rovině závislosti sald na vývoji měnového kursu, nežli opačně.