Budování a využívání menší podnikové počítačové sítě - Černý, Jan; Pinkas, Otakar, 1942-; Šmejkal, Ivo; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Cílem této bakalářské práce je charakterizovat a specifikovat problematiku lokálních počítačových sítí (LAN). Její první část shrnuje teoretický základ potřebný pro orientaci a pochopení hlavní části této práce, která popisuje konkrétní případ spolupráce s ne- jmenovanou nadnárodní společností. Teoretický úvod popisuje základní charakteristiky a klasifikaci počítačových sítí, referenční model ISO/OSI a charakteristiky síťových prvků, jako rozbočovač, přepínač, či směrovač. Práce detailně popisuje restrukturalizaci IT a síťové infrastruktury české pobočky jedné nadnárodní společnosti. Úkolem, zadaným touto organizací, bylo restrukturalizovat IT a síťovou infrastrukturu organizace, připravit řešení a postarat se o jejich realizaci a případně osobně provést instalaci či konfiguraci. Úkoly byly plněny podle požadavků ředitelky společnosti i podle požadavků IT centrály ve Švýcarsku. Ve svém úvodu hlavní část práce popisuje výchozí stav síťové infrastruktury české pobočky společnosti před zadáním úkolu. Následně pak detailně popisuje postupy při řešení jednotlivých úkolů, klasifikuje jejich výsledky, a charakterizuje a hodnotí stav nové IT a síťové infrastruktury po provedené operaci. Závěrečnou částí práce je teoretický a praktický blok, který popisuje operační systém síťových prvků společnosti CISCO. Krátce je uvedena teoretická charakteristika a dále pak práce na několika ukázkách popisuje možné konfigurace přepínačů a směrovačů v simulaci realizace možných řešení v menší podnikové síti s využitím programu Packet Tracer. Poslední popisovaná simulace se zaměřuje na konfiguraci virtuální LAN (VLAN) při propojení dvěma přepínači virtuálním "trunkem" a zabezpečení sítě konfigurací VLAN.
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses