Analýza soutěžního prostředí na trhu veřejných zakázek centrálních orgánů státní správy - Vondra, Vlastimil (2011)
Práce se v teoretické části věnuje charakteristice českého trhu veřejných zakázek a popisu problematiky konkurence a konečné ceny. Praktická část se pomocí několika kritérií snaží analyzovat soutěžní prostředí na trhu veřejných zakázek centrálních orgánů státní správy v ČR za rok 2010. Zaměřuje se na kvantifikování množství nabízejících, kteří se ucházejí o veřejné zakázky, podle druhu zadavatele. Dále vyčísluje míru konkurence podle odvětví, do kterého tyto veřejné zakázky patří a také vyčísluje míru konkurence, jež jsou vystaveny firmy, které obvykle důležité veřejné zakázky zadávané ministerstvy vyhrávají. Výsledné hodnoty jsou porovnávány s hodnotami na Slovensku. V závěru práce jsou navržena opatření, která by mohla vést ke zlepšení stávajícího stavu.