Menová politka NBS a prijatie eura - Hanuščáková, Valéria; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Kunz, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Témou diplomovej práce je menová politika Národnej banky Slovenska a prijatie eura. Práca je rozdelená na dva celky. Prvá teoretická časť je venovaná charakteristike Národnej banky Slovenska ako hlavného predstaviteľa menovej politiky štátu a nástrojom, ktoré využíva pri jej prevádzaní. Neoddeliteľnou súčasťou je proces vytvárania Hospodárskej a menovej únie a história jej vzniku, ako fundament pre prijatie spoločnej európskej meny. Hlavným cieľom diplomovej práce je na základe sekundárneho výskumu analyzovať prevádzanie menovej politiky Národnej banky Slovenska od jej vzniku,, cez dôležité udalosti ako zmena režimu devízového kurzu v roku 1998, prístupu k mechanizmu výmenných kurzov ERM II v roku 2005, prijatia eura v roku 2009 až po súčasnosť. V poslednej záverečnej kapitole za pomoci primárneho výskumu, prostredníctvom dotazníka určeného občanom Slovenskej republiky sa pokúsim analyzovať vnímanie zavedenia eura občanmi, poukážem na výhody a nevýhody, ktoré spoločná mena prináša.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses