Vliv umístění zařízení na nakládání s odpady na regionální rozvoj a síla vlivu NIMBY efektu ("not in my backyard") - Bolehovský, Petr; Slavík, Jan, 1978-; Vojáček, Ondřej, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
NIMBY je rozšířený akronym pro neochotu lidí mít ve své blízkosti zařízení, která by je mohla poškozovat. Obyvatelé, kteří se cítí takto poškozováni, očekávají, že dostanou za tuto škodu nějakou kompenzaci. Cílem práce je zhodnotit, jaký mají peněžní kompenzace vliv na ochotu lidí přijmout výstavbu tohoto zařízení. Zkoumá vliv Crowding efektu, vnitřních a vnějších motivací na rozhodování místních občanů. Jako metoda byla použita kvalitativní analýza, v podobě řízených interview s klíčovými stakeholdery (starosta a místní obyvatelstvo) v rámci problému. Dále se snaží určit, zda je NIMBY efekt hlavním problémem při výstavbě těchto zařízení. Práce zkoumá NIMBY efekt na výstavbě zařízení v obci Chotíkov se zřetelem na postupný vývoj názorů na tuto výstavbu.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses