Zmena daňových mixov v OECD krajinách vplyvom meniacich sa podmienok globalizujúceho sa sveta. - Foltysová, Michaela; Kubátová, Květa, 1952-; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Cieľom predkladanej práce je identifikovať spoločné znaky meniacich sa daňových mixov v krajinách OECD, hlavné faktory zmien a možné tendencie vývoja v budúcnosti. V metodologickej časti je cieľom nájdenie a overenie metód na skúmanie spoločných prejavov v daňových štruktúrach zahrňujúc časový a priestorový rozmer. Objektom výskumu sú daňové mixy (s dôrazom na dane s mobilnými daňovými základmi) 21 OECD krajín, pre ktoré boli dostupné dáta vo všetkých sledovaných obdobiach od 1965 ? 2003. Predmetom skúmania sú faktory determinujúce daňové štruktúry v podmienkach globalizujúceho sveta. Pre naplnenie stanoveného cieľa práce sú použité vedecké metódy komparácie a syntézy na základe poznatkov vedeckých prác z tejto oblasti. Snahou je zovšeobecniť prebiehajúce zmeny v daňových štruktúrach v poslednom období pomocou presne definovaných faktorov. Zachytené všeobecne trendy sformulované do podoby hypotéz sú ďalej predmetom štatistických analýz, ktoré ich majú potvrdiť alebo vyvrátiť. Štatistické postupy zhlukovej a diskriminačnej analýzy prinášajú výsledky, ktoré postupné približovanie sa daňových mixov krajín OECD pod vplyvom globalizácie, potvrdzujú. Výsledky a použité metódy v takto vymedzenej oblasti predstavujú nový uhoľ pohľadu, pretože vnímajú daňové mixy komplexne zasadené do historických súvislostí a pod vplyvom momentálne prebiehajúcich zmien kvantifikovaných najmä v podobe globalizácie. Práca je rozdelená do piatich kapitol. Prvá kapitola predstavuje prierez daňovou teóriou so zameraným sa na definovanie faktorov ovplyvňujúcich daňové štruktúry, pričom dôraz je kladený najmä na faktory globalizácie. Súčasné politiky krajín ovplyvnené prebiehajúcimi daňovými reformami v kontexte procesov daňovej konkurencie a harmonizácie sú obsahom druhej kapitoly. Vývoj daňového bremena, daňových mixov v krajinách OEC
Štvrtá kapitola obsahuje výsledky vlastnej zhlukovej a diskriminačnej analýzy, ktoré slúžia k verifikácii stanovených hypotéz práce. Záverečné zhodnotenie vzniknutých zhlukov krajín a príčin ich formovania pri zohľadnení faktorov globalizácie sú obsiahnuté v poslednej piatej kapitole.
Vedoucí práce: Květa Slavíková
Disertační práce ()—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2007
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations