Výnosy korporátní daně v zemích OECD a faktory, které je ovlivňují - Říhová, Lucie; Kubátová, Květa, 1952-; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Cílem práce je provést panelovou regresní analýzu závislosti výnosů daní korporací na faktorech ekonomických, legislativních a sociálních, tak jak je vymezuje dosavadní empirická i teoretická literatura. Literatura, která se přímo zabývá analýzou faktorů ovlivňujících výnosy korporátní daně, je poměrně omezeného rozsahu -- a to jak do počtu prací, tak do okruhu zkoumaných zemí či testovaného období. Nejnovějšími a klíčovými prácemi jsou např. Clausing (2007), Devereux (2006), dále částečně i Kenny, Winer (2006) a Gropp, Kostial (2000). Prezentovaná práce naproti tomu zahrnuje pozorování za všechny země OECD v poměrně dlouhém časovém období 1980 -- 2006. Zabývá se dle názoru autorky všemi důležitými faktory majícími vliv na výnosy korporátních daní, včetně daňových úniků a dluhového financování. Výsledky analýzy jsou převážně v souladu s dosavadními zkoumáními jiných autorů, avšak prezentovaná regresní analýza má komplexnější a obecnější charakter -- zahrnuje další faktory daňových úniků a data jsou za všechny země OECD (kromě některých ukazatelů, které nejsou k dispozici), včetně členů postkomunistických.
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Disertační práce ()—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2008
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations