Vliv demografických změn na reálnou úrokovou míru a kapitálové toky - Dybczak, Kamil; Kodera, Jan; Izák, Vratislav, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2008)
Během nadcházejících 50 let dojde v České republice s vysokou pravděpodobností k významným demografickým změnám. Cílem této práce bylo především ohodnotit dopady očekávaných demografických změn na vývoj reálné úrokové míry a mezinárodních kapitálových toků. Analýza dopadu očekávaných demografických změn byla provedena s využitím modelu překrývajících se generací. Simulace vývoje reálné úrokové sazby byla uskutečněna za předpokladu uzavřené ekonomiky. V důsledku očekávaných demografických změn v tomto případě dochází k růstu podílu kapitálu na jednotku efektivní práce, tj. k poklesu reálné úrokové sazby. Rozsah změny je ovlivněn způsobem uzavření veřejného rozpočtu. V případě růstu přímých daní se vliv demografických faktorů projeví v poklesu reálné úrokové sazby v rozsahu 0,5 procentního bodu. Naopak v případě poklesu veřejných výdajů dochází k poklesu reálné úrokové sazby v rozsahu až 1 procentního bodu. Vliv demografických změn na vývoj kapitálových toků mezi domácí ekonomikou a zahrani čím byl simulován za předpokladu otevřené ekonomiky. Protože v důsledku očekávaných demografických změn dojde k akumulaci vyšší úrovně bohatství, než kolik je poptáváno domácími firmami, dochází k odlivu části domácího bohatství do zahraničí. Rostoucí úroveň čistých zahraničních aktiv v horizontu příštích přibližně 40 let se navíc projeví v kladném příspěvku k podílu salda běžného účtu platební bilance k domácí produkci v rozsahu 2 až 5 procentních bodů.
Vedoucí práce: Jan Kodera
Disertační práce ()—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2008
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations