Vztahy NATO - Rusko v novém tisíciletí - Konecký, David (2008)
Primárním cílem disertační práce je test platnosti tvrzení: "Konfrontační stránka vztahů NATO -- Rusko znemožňuje jakoukoliv významnější spolupráci NATO -- Rusko, jež by byla přínosem pro obě strany". Sekundárním cílem je z primárních pramenů vybudovat referenční základnu k určité etapě vztahů NATO - Rusko využitelnou jak pro případné další fáze autorova výzkumu, tak pro jiné badatele, studenty či zájemce o oblast mezinárodních vztahů. Disertační práce začíná Úvodem vysvětlujícím autorovy akademické i profesní pohnutky k volbě tématu. Popisuje také vědeckou práci autora předcházející této práci. První kapitola definuje cíle práce, teoretický rámec, hypotézy, časový záběr práce, metodologii a postup zpracování, literaturu a její limity. Teoretický rámec práce vychází z realistické myšlenkové školy, již charakterizuje určitý společný jmenovatel obecných myšlenek. Jejich aplikací na téma této práce vzniká několik problémů, s nimiž se autor vyrovnává mimo jiné použitím myšlenek tzv. obranného realismu. Práce se totiž zabývá otázkou možnosti spolupráce v mezinárodních vztazích, které jsou podle realistické školy primárně místem konfliktu, a navíc jeden z aktérů není národní stát, ale mezinárodní instituce. Následují tři kapitoly analyzující koncepční východiska vztahů a také výzvu, kterou pro Rusko představuje NATO coby mezinárodní instituce. Koncepční východiska jsou vtělená do klíčových strategických dokumentů platných v okamžiku uzavření práce z pohledu pramenů k 31. prosinci 2007. Na straně NATO se jedná o Stategickou koncepci Aliance z roku 1999. Na straně Ruska jde o tři dokumenty z roku 2000 - Koncepci národní bezpečnosti, Koncepci zahraniční politiky, Vojenskou doktrínu. Páta kapitola doplňuje koncepční analýzu vztahů o rovinu poměru konvenčních a také jaderných ozbroje