Revize aplikace článku 82 - hledání ztraceného ekonomického smyslu - Pražský, Ondřej; Stuna, Stanislav; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Komunitární soutěžní právo vznikalo po druhé světové válce jako součást smluv, kterými se utvářela evropská integrace a postupně se vyvíjelo skrze sekundární právo a judikáty Evropského soudního dvora od mezistátního obchodně-politického ustanovení do jeho dnešní obecné podoby. Evropská komise nyní přichází v rámci modernizace soutěžní politiky s návrhem revize aplikace článku 82. Tato revize si klade za cíl položit soutěžní politiku na solidní ekonomické základy, hodnotit jednání podle konkrétních důsledků na trh a v neposlední řadě se hlavně zaměřit na ta jednání, která způsobují největší škodu. Tato práce obhajuje nezbytnost věcné ekonomické analýzy při určování zneužívání dominantního postavení v konkrétních případech, a tudíž vítá proklamované cíle revize. Na druhé straně kriticky hodnotí nedostatečné naplnění těchto cílů, které je podle našeho názoru způsobené především nepochopením fungování tržního mechanizmu. Ekonomie je v nejobecnější podobě komplexní věda zkoumající jednání subjektů. Není tedy souborem nástrojů, ze kterého lze ad hoc vytahovat modely a teorie, které jednoznačně určí, zda jde v konkrétní situaci o zneužití, či nikoliv. Tento naivní přístup mnohdy vede autority k nepochopitelným až paradoxním závěrům. Nezbytnost řádného pochopení fungování tržního mechanizmu demonstrujeme na známém případu Microsoft. Odvětví New Economy mají jistá specifika v podobě výrazných síťových efektů a vysokého podílu fixních nákladů k variabilním, která způsobují, že podniky soupeří "o trh" a nikoliv "na trhu", čehož důsledkem je vysoký tržní podíl. To samo osobě podle našeho názoru není důkazem monopolní pozice, která by umožňovala exploataci skrze monopolní cenu. Moderní ekonomie vysvětluje jak potenciální konkurence nutí tyto vysoce efektivní firmy n
Naproti tomu využívání ad hoc doktrín či neadekvátních ekonomických modelů může vést až k chybnému určení zneužití dominantního postavení.
Vedoucí práce: Stanislav Stuna
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2008
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations