Politické aspekty migrácie v Českej republike a na Slovensku - Štefančík, Radoslav, 1976- (2009)
Centrálna hypotéza vychádza z konštatovania, že podobne ako v krajinách západnej Európy pod vplyvom rôznych okolností pozorujeme odklon od pôvodne proklamovaného multikultúrneho konceptu integrácie smerom k individuálno-občianskej integrácii aj v Českej republike. Cieľom práce nebolo len verifikovať predpokladaný trend vo vývoji migračnej politiky, ale aj hľadať príčiny jej modifikácie. Sformulovanie hypotézy, ktorá by sa vzťahovala rovnako na Českú republiku i na Slovensko bolo komplikovanejšie. Zatiaľ čo tvorba migračnej politiky v oblasti začleňovania prisťahovalcov do autochtónnej spoločnosti má v Českej republike dlhšiu tradíciu aj vzhľadom na vyšší počet prisťahovalcov, na Slovensku je doteraz vo svojich začiatkoch. Dokonca niektoré len prednedávnom prijaté výstupy verejnej politiky proklamovali uplatňovanie multikultúrneho rozmeru vo vzťahu k cudzincom. Skutočná politika vypovedala úplne o inom prístupe. Hlavná hypotéza práce tak bola doplnená o subhypotézu vzťahujúcu sa k podmienkam Slovenska: Multikultúrny rozmer prístupu k prisťahovalcom v minulosti existoval len v proklamatívnej rovine a len v čiastkových dokumentoch. Vzhľadom k nedávnemu prijatiu konceptu integračnej politiky, ktorá nie je založená na princípoch multikulturalizmu, sú zmienky o ňom reziduálnym prejavom predchádzajúcej nesystematickej úpravy migrácie a integrácie vo výstupoch verejnej politiky. V reálnych podmienkach bolo uskutočnených viacero krokov brániacich aplikovaniu princípov tohto modelu. Obsahovou analýzou a diachrónnou komparatívnou metódou skúmaných dokumentov možno konštatovať, že v prípade Českej republiky bola zaznamenaná zmena už v oblasti prisťahovaleckej politiky. Zatiaľ čo pred finančnou krízou pristupovala vláda k zamestnávaniu cudzincov ochotne, v dôsledku dopadov naštartovala reštrikčnú imigračnú politiku. Rovnako bol dokázaný obsahový po