Politické aspekty migrácie v Českej republike a na Slovensku - Štefančík, Radoslav, 1976-; Klíma, Michal, 1959-; Horváth, Július; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Centrálna hypotéza vychádza z konštatovania, že podobne ako v krajinách západnej Európy pod vplyvom rôznych okolností pozorujeme odklon od pôvodne proklamovaného multikultúrneho konceptu integrácie smerom k individuálno-občianskej integrácii aj v Českej republike. Cieľom práce nebolo len verifikovať predpokladaný trend vo vývoji migračnej politiky, ale aj hľadať príčiny jej modifikácie. Sformulovanie hypotézy, ktorá by sa vzťahovala rovnako na Českú republiku i na Slovensko bolo komplikovanejšie. Zatiaľ čo tvorba migračnej politiky v oblasti začleňovania prisťahovalcov do autochtónnej spoločnosti má v Českej republike dlhšiu tradíciu aj vzhľadom na vyšší počet prisťahovalcov, na Slovensku je doteraz vo svojich začiatkoch. Dokonca niektoré len prednedávnom prijaté výstupy verejnej politiky proklamovali uplatňovanie multikultúrneho rozmeru vo vzťahu k cudzincom. Skutočná politika vypovedala úplne o inom prístupe. Hlavná hypotéza práce tak bola doplnená o subhypotézu vzťahujúcu sa k podmienkam Slovenska: Multikultúrny rozmer prístupu k prisťahovalcom v minulosti existoval len v proklamatívnej rovine a len v čiastkových dokumentoch. Vzhľadom k nedávnemu prijatiu konceptu integračnej politiky, ktorá nie je založená na princípoch multikulturalizmu, sú zmienky o ňom reziduálnym prejavom predchádzajúcej nesystematickej úpravy migrácie a integrácie vo výstupoch verejnej politiky. V reálnych podmienkach bolo uskutočnených viacero krokov brániacich aplikovaniu princípov tohto modelu. Obsahovou analýzou a diachrónnou komparatívnou metódou skúmaných dokumentov možno konštatovať, že v prípade Českej republiky bola zaznamenaná zmena už v oblasti prisťahovaleckej politiky. Zatiaľ čo pred finančnou krízou pristupovala vláda k zamestnávaniu cudzincov ochotne, v dôsledku dopadov naštartovala reštrikčnú imigračnú politiku. Rovnako bol dokázaný obsahový po
Zložitejším sa ukázalo sledovať tento vývoj v procese tvorby slovenskej migračnej politiky. Verejná politika v oblasti migrácie a integrácie cudzincov bola do roku 2009 charakteristická výrazným nezáujmom zo strany štátnych orgánov. V prípade Českej republiky je v priebehu niekoľkých rokov evidentný posun od komunitaristicko-multikultúrneho modelu k individuálno-občianskej integrácii. Za hlavný prostriedok integrácie sa považuje ovládanie jazyka. V prípade Slovenskej republiky bol proklamový multikultúrny prístup len pozostatok nesystematickej úpravy integračnej politiky a v reálnom živote prisťahovalcov nič neznamenal. Na Slovensku prakticky do roku 2009 neexistovala integračná politika. Posun v pohľade na migráciu zaznamenávajú vo svojich obsahových dokumentoch aj politické strany. Podobne ako vo výstupoch verejnej politiky, bol posun od multikulturalizmu zaznamenaný aj v predvolebných programoch českých politických strán. Otázka migrácie na Slovensku zatiaľ vo volebnej kampani nerezonovala. Slovenské politické strany zatiaľ nemajú jasnú predstavu o možnostiach integrácie prisťahovalcov.
Vedoucí práce: Michal Klíma
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor disert. práce]; disertace; dissertations