Systém národního účetnictví a hospodářský cyklus - Rybáček, Václav, 1979-; Zemplinerová, Alena; Šíma, Josef, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se zabývá systémem národních účtů, jenž je klíčovou databází informací pro hospodářskou politiku. Na příkladu disponibilního důchodu je diskutován vztah SNA k ekonomické teorii, řešena je otázka, zde národní účetnictví následuje teoretické základy, jež stály u zrodu celého systému. Na příkladu HDP jsou diskutovány základní koncepty systému jako vymezení ekonomické aktivity, koncept přidané hodnoty a odvozené poptávky. Klíčovou otázkou je vazba ukazatele HDP na korektní zobrazení pozice ekonomiky v rámci hospodářského cyklu. k analýze hospodářského vývoje české ekonomiky je využit alternativní ukazatel ekonomický aktivity.
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations