Ekonomické aspekty větrné energetiky - Ryvolová, Ivana; Zemplinerová, Alena; Žák, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Předkládaná práce zkoumá specifické charakteristiky elektřiny produkované větrnými elektrárnami, jakožto zdroje, do něhož jsou vkládány značné naděje. Produkce elektřiny z větru, stejně jako z ostatních obnovitelných zdrojů, je předmětem mnoha zvýhodňujících legislativních opatření. Tato ustanovení a regulatorní podpora zvýhodňují postavení energetických výrobců, nicméně přinášejí dodatečné náklady koncovým zákazníkům, stejně jako daňovým poplatníkům. Cílem této práce je analyzovat všechny klíčové argumenty obhájců zmiňovaných podpor, čímž je především 1) ekonomická výhodnost tohoto zdroje z důvodu nulových nákladů na palivo, a dále 2) minimální zátěž životního prostředí z důvodu nulových emisí oxidu uhličitého. Práce zohledňuje všechny aspekty produkce elektřiny z větru, včetně jejích finančních i mimofinančních souvislostí, a poukazuje na jejich neobhajitelnost jak z důvodu ekonomického, tak z důvodu ochrany životního prostředí. Vedle toho je pozornost věnována institucionálním aspektům a formám vlády, jež dávají prostor zájmových skupinám uspět ve svých rent-seekingových aktivitách, a které tedy ve svých důsledcích umožňují rozkvět zmiňovaného neefektivního způsobu produkce energie. Závěr práce taktéž nastiňuje další oblasti společenskovědního výzkumu, jímž je v souvislosti s daným tématem nutné věnovat pozornost a kam je možné následnou ekonomicko -institucionální analýzu směřovat.
Vedoucí práce: Alena Zemplinerová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations