Redistribuční efekty měnového kurzu - Šindel, Jaromír, 1981-; Jílek, Josef, 1957-; Mandel, Martin, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2009)
Cílem práce je poukázat na roli kurzové politiky v jednotlivých sektorech hospodářství u států procházejích konvergenčním procesem ve spojení s vnější nerovnováhou. Analyzujeme zde poznatky z politické ekonomie měnových kurzů, doplněných o aktuální problematiku. Následně tyto znalosti využíváme v rámci diskuse nad konvergujícími ekonomikami, které vykazují chronické deficity běžného účtu. Práce se zaměřuje na analýzu zkušeností starších členských států eurozóny, které rovněž procházely/jí znatelným konvergenčním procesem a vykazovaly/zují rozsáhlé deficity běžného účtu. Tyto symptomy jsou rovněž přítomné i v konvergujících ekonomikách střední a východní Evropy, které se v nedávné době staly či chystají stát členy eurozóny. Práce přispívá k diskusi ohledně chybějícího kurzového vyrovnávacího mechanismu v prostředí znatelného přizpůsobení deficitu běžného účtu v konvergujících ekonomikách, které jsou členy eurozóny nebo se jimi chystají stát. Samotná struktura práce odráží rozdílná pojítka kurzové politiky pro konvergující ekonomiky, která jsme mohli pozorovat ve fázi transformační (heterogenní kurzová politika v rámci regionu) a které můžeme sledovat ve fázi integrační (homogenní pojítko v podobě přijetí jednotné měny).
Vedoucí práce: Josef Jílek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations