Harmonizace podnikatelského prostředí v EU přeshraniční poskytování služeb a jeho bariéry - Joklová, Kateřina, 1979-; Němcová, Ingeborg, 1957-; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Doktorská disertační práce si klade za cíl komplexně zhodnotit podmínky pro poskytování služeb za dočasného přesunu poskytovatele na vnitřním trhu EU. Na cíl hlavní navazují dva cíle dílčí. Zaprvé, nalézt nástroje sledování pohybů poskytovatelů služeb na vnitřním trhu EU. Zadruhé, identifikovat překážky, s nimiž se při přesunech setkávají malé a střední podniky jako nejzranitelnější podnikatelské subjekty. Hlavní a vedlejší cíle práce jsou dosaženy prostřednictvím testování čtyř hypotéz: Hypotéza 1 "Odbourání hranic na vnitřním trhu a snížení množství procedur pro přesun poskytovatelů služeb vedly k absenci statistických nástrojů sledování dočasných přesunů poskytovatelů na vnitřním trhu EU." Hypotéza 2 "Nedostatek statistických údajů znemožňuje kvantifikaci dopadů překážek obchodu se službami na vnitřním trhu za současného přesunu poskytovatele služeb." Hypotéza 3 "Poskytovatelé služeb z řad malých a středních podniků i přes harmonizační snahy narážejí při dočasných přesunech do jiného státu EU na řadu překážek diskriminačního charakteru." Hypotéza 4 "Implementace směrnice o službách na vnitřním trhu má jen malý vliv na odstranění problémů, které malé a střední podniky při poskytování služeb za současného přesunu poskytovatele pociťují nejčastěji." Těžištěm zkoumání z hlediska geografického a časového je vnitřní trh Unie v letech 2006-9. V několika případech rozšiřuji okruh zkoumání také na Evropský hospodářský prostor a Švýcarsko. Sledované období 2006-9 koresponduje s implementační lhůtou směrnice o službách a dává nám možnost porovnat zacílení přijatého textu směrnice s nejčastěji pociťovanými problémy malých a středních firem.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská studia [obor disert. práce]; disertace; dissertations