Právní ochrana vynálezů při podnikatelské činnosti v rámci Evropské unie - Čada, Karel; Jakl, Ladislav, 1933-2021; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Anotace Inovace provázejí celý rozvoj lidské společnosti. Zájem na jejich stimulaci postupně vyústil v jejich právní ochranu. Časově omezené právo majitelů patentů k výlučnému užívání technických řešení bylo po celou dobu vývoje předmětem názorových sporů. I v současné době je jak v českém, tak i evropském kontextu řada otázek o patentové ochraně otevřených a příspěvek k jejich podrobnějšímu poznání či objasnění má být hlavním smyslem této práce. Z pohledu českého prostředí jde o období vzrůstajícího zájmu o inovace, ale současně i o období naplněné v oblasti ochrany technických řešení řadou podstatných změn. Česká republika přistoupila k Dohodě o udělování evropských patentů a tím v rámci mezinárodní smlouvy poprvé umožnila na našem území i platnost patentů, které jsou udělovány rozhodnutím Evropského patentového úřadu. Stejně tak se Česká republika stala plnoprávnou členskou zemí evropských společenství a tím došlo k významným změnám pokud jde o právní úpravu vztahů týkajících se oblasti průmyslově právní ochrany, částečně i vztahů týkajících se patentově chráněných řešení. Tyto skutečnosti mají značné dopady na podnikatelské prostředí v České republice, ale přinášejí současně pro nás i pozici aktivního hráče na rozbouřeném kolbišti evropského patentového prostředí. Práce se zabývá otázkami právní ochrany vynálezů a jejími ekonomickými dopady, ale v některých pasážích, poněkud nesystémově, přechází do širších úvah o průmyslovém vlastnictví. Děje se tak vědomě se záměrem analyzovat některé vztahy z této oblasti v širších souvislostech a přispět k lepšímu objasnění značného rozsahu souvisejících otázek a někdy i protichůdně působících či kontroverzních vztahů. Šíře záběru této práce má napomoci k nabídce využití systému
Univerzitní pracoviště, výzkumné ústavy a obchodní společnosti jsou sice co do své hospodářské podstaty odlišnými subjekty, ale právní ochrana vynálezů může všem nabídnout své přednosti. V první hlavní části práce jsou charakterizovány základní otázky patentového práva a to nejen z pohledu historického, ale i současného českého a následně i evropského právního prostředí. Evropský patentový systém je dnes reprezentován činností regionální Evropské patentové organizace a národních patentových úřadů. Komunitární patentový systém přes téměř padesátileté úsilí stále schází. To ale neznamená, že stávající systém neposkytuje dostatek podnětů pro řadu úvah a analýz. Rozhodnutí Evropského patentového úřadu jsou významně ovlivněna různorodostí historického vývoje patentového systému v různých částech Evropy, a proto poskytují zajímavou inspiraci a studijní materiál pro odbornou veřejnost. Proto je často v této práci na tato rozhodnutí odkazováno. Na straně druhé jsou právní vztahy z evropských patentů po udělení patentové ochrany posuzovány podle národních právních předpisů, takže nemůže být s podivem, že rozhodnutí a výsledky sporných záležitostí stejného charakteru nezřídka přinášejí rozdílné výsledky. Stojí proto za to je podrobněji analyzovat. Rozsah práce umožnil věnovat se podrobněji jen některým z těchto otázek. Patří sem například schopnost patentové ochrany vynálezů implementovaných počítačem, otázky spojené s rozsahem patentové ochrany a základní myšlenky o ekonomickém oceňování technických řešení, především patentů. Jsou sem zahrnuty i podrobnější úvahy o debatách a jejich pokroku na evropské úrovni. Zde mám na mysli záležitosti týkající se překladů jak evropských, tak i potenciálně komunitárních patentů, kvality patentové ochrany a dlouhodobě, takt
Vedoucí práce: Ladislav Jakl
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations