Konkurenceschopnost lidského kapitálu. Vliv investic do lidského kapitálu na konkurenceschopnost firem - Čechová, Zuzana; Zadražilová, Dana, 1958-; Pražská, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Význam a role lidského kapitálu v rámci moderního ekonomického rozvoje směrem ke znalostní ekonomice a inovacím je nepopiratelná. Bez lidských zdrojů, které tvoří podstatu lidského kapitálu, by nevznikly inovované výrobky či služby, nové strategie a postupy, neexistovaly by firmy zaměřující se na tvorbu vysoké přidané hodnoty s cílem uspět dlouhodobě v konkurenčním boji. Jejich rozvoj a kontinuální zvyšování kvality je jedním z klíčů ekonomického růstu. Role firem v procesu rozvoje lidských zdrojů je nezanedbatelná a má vysoký potenciál. Zkoumání vztahu firem k rozvoji lidského kapitálu je předmětem této práce. Byla stanovena základní hypotéza o závislosti mezi podporou lidského kapitálu a konkurenceschopností, resp. ekonomickou výkonností podniků. Záměrem bylo prostřednictvím dotazníkového šetření mezi firmami prověřit předpokládanou významnou závislost mezi investicemi do lidského kapitálu a hospodářskou úspěšností podniku vyjádřenou pomocí přidané hodnoty na zaměstnance. Dotazníkové šetření bylo doplněno hloubkovými rozhovory s experty z oblasti rozvoje lidských zdrojů. Dílčím cílem bylo nalézt odpovědi na následující okruhy otázek týkajících se lidského kapitálu: Jaké jsou klíčové kompetence konkurenceschopného lidského kapitálu v českých firmách? Jak lze efektivně investovat do lidského kapitálu, aby zároveň došlo ke zvýšení konkurenceschopnosti firmy? Jaká je v oblasti zefektivňování lidského kapitálu role firem jako iniciátorů a realizátorů dalšího rozvoje lidského kapitálu? Jak se projevuje ekonomická krize v přístupu firem k rozvoji lidského kapitálu? Součástí disertační práce byl i návrh efektivního systému plánování, realizace a kontroly investic do lidského kapitálu, který může sloužit jako vodítko pro firmy realizující tento typ investic. Tento návrh je doplněn o řadu p
Velká pozornost je v rámci této disertační práce věnována porovnání různých zdrojů, které měří a komparují objem lidského kapitálu v České republice.
Vedoucí práce: Dana Zadražilová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations