Alternativní způsoby řešení sporů o doménová jména - Gongol, Tomáš; Švarc, Zbyněk, 1950-; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2009)
Disertační práce se v teoretické části zabývá problematikou definice doménových jmen a alternativních způsobů řešení sporů. Na právní definici doménového jména je nahlíženo jak z pohledu českého právního řádu, tak i v mezinárodním kontextu. Pravidla regulace nakládání s doménovými jmény jsou vymezeny nejen příslušnými zákonnými normami, ale rovněž, a především, v pravidlech správců jednotlivých národních a generických vrcholových domén. Analýza těchto pramenů a jejich komparace je nezbytným předpokladem pro úvahy nad dalším vývojem. Neexistence zákonné právní úpravy způsobuje řadu problémů, na které je poukázáno v souvislosti s konkrétními soudními a správními rozhodnutími vydanými v České republice. Obzvláště důležité jsou vztahy doménového jména k ochranné známce, obchodní firmě, právům na ochranu osobnosti a nekalé soutěži. Pro vymezení pojmu "alternativní způsoby řešení sporů" byla použita speciální metoda Aristotelova logického čtverce, která je blíže vysvětlena a aplikována na podmínky řešení sporů. Předmětem zájmu v praktické části je právní úprava sporů o doménová jména .eu. Po nezbytném vymezení pramenů stávající právní úpravy na úrovni především sekundárního práva Evropských společenství, navazuje v praktické části analýza rozhodnutí týkající se doménových jmen .eu vydaných alternativní cestou řešení sporů před Rozhodčím soudem při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v roce 2007. Součástí této analýzy je rovněž tvorba "doménové judikatury" z vydaných rozhodnutí.
Vedoucí práce: Zbyněk Švarc
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations