Optimalizace sítě středních škol Karlovarského kraje - Procházka, Pavel; Trnka, Jan, 1944-; Krpálek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2009)
Disertační práce se zabývá širokou problematikou sekundárního vzdělávání v podmínkách neustále se měnícího vnějšího i vnitřního prostředí středních škol v Karlovarském kraji. Práce má přispět k rozvoji škol při zohlednění významných faktorů, kterými jsou - zcela objektivní posuzování žádostí škol o změny v síti a zejména realizace programu optimalizace institucionální struktury středního školství včetně optimalizace portfolia vzdělávací nabídky jednotlivých škol. Práce svým obsahem reaguje na Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje výchovně vzdělávací soustavy České republiky, zpracovaný podle zákona č. 564/1990 Sb. ve znění č. 132/2000 Sb., a to na jeho konečné znění předložené vládě dne 31. 3. 2002. Dále je práce založena na řadě dalších dostupných dokumentů i analytických prací, které umožňují srovnání dnešní situace i dalšího rozvoje Karlovarského kraje s ostatními kraji i s celou Českou republikou. Mezi ně patří především analytické práce Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (SVP) a Národního ústavu odborného vzdělávání (NÚOV), informace Českého statistického úřadu a Ústavu pro informace ve vzdělávání, výstupy mezinárodních projektů EU a OECD atd. Kraje si uvědomují, že je nutné jednat rychle, že nelze čekat až na vyhrocení situace v důsledku demografického poklesu a neudržitelného růstu nákladů. Ovšem ke stanovenému úkolu chybí jakákoli metoda směřující k jeho vyřešení. Práce se snaží napomoci k odstranění uvedeného problému a svým způsobem řešení problému se stát i doporučeným metodickým návodem k optimalizačním záměrům v síti škol a školských zařízení.
Vedoucí práce: Jan Trnka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: teorie vyučování ekonomických předmětů [obor disert. práce]; disertace; dissertations