Hodnocení úspěšnosti fúzí a akvizic v ČR - Svobodová, Ivana, 1969-; Neumaierová, Inka, 1960-; Synek, Miloslav, 1935-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
S ohledem na skutečnost, že více než polovina uskutečněných fúzí a akvizic je považována za neúspěšnou, realizovala jsem výzkum, který sleduje proces fúzí a akvizic v České republice a hodnotí jejich úspěšnost s ohledem na vývoj odvětví. Ve své disertační práci se zabývám vývojem fúzí a akvizic uskutečněných českými subjekty od roku 1997 až do 1. poloviny roku 2008 a hodnotím tento vývoj z několika hledisek tak, abych mohla posoudit úspěšnost transakčního procesu českých podnikatelských subjektů. Dospěla jsem k závěru, že akviziční společnosti mají před i po akvizici většinou velmi dobré finanční výsledky. Fúzované společnosti jsou naopak v době transakce pod průměrem České republiky, avšak v po transakčním vývoji se jejich finanční výsledky vyvíjejí ve srovnání s odvětvím velmi pozitivně. I když je potřeba zohlednit individuální charakter každé transakce, konstatuji, že v období 1997 až 2007 převažovaly v České republice úspěšné fúze a akvizice. Další závěry: - Transakční aktivita na území České republiky vykazuje klesající trend. - Nejčastěji probíhají fúze a akvizice mezi českými společnostmi navzájem. České společnosti nejčastěji kupují ze zahraničních subjektů slovenské společnosti. Naopak české společnosti jsou předmětem zájmu německých a amerických společností. - Některá průmyslová odvětví zaznamenávají klesající trend zájmu o transakce. - Hodnota transakce v období 1997 až 1. polovina roku 2008 v České republice klesá. - Nejčastějším způsobem úhrady kupovaného podílu je hotovost. - Nejčastěji se kupují společnosti, kde lze získat stoprocentní podíl nebo alespoň majoritu.
Vedoucí práce: Inka Neumaierová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations