Vybrané aspekty strukturální politiky EU - Janovský, Petr; Sirůček, Pavel, 1965-; Koderová, Jitka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2009)
Práce je strukturována do tří částí. První je popisem obecnějších informací o EU, které jsou východiskem další analýzy. Zaměřuje se na institucionální uspořádání Unie a svobodu volného pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu na jednotném vnitřním trhu. Kromě popisu základních principů jsou nastíněny rovněž současné nedostatky a reformy, které se je snaží vyřešit. Jsou zde vysvětleny strategické zásady regionální politiky, její cíle a nástroje a také její finanční rozsah. Druhá kapitola se věnuje důsledkům regionální politiky EU pro Českou republiku. Řeší se zde problematika rozdělování prostředků ze strukturálních fondů prostřednictvím operačních programů, vývoj čisté pozice ČR vůči rozpočtu EU a vliv těchto finančních toků na ekonomický růst ČR. Poslední teoretická část zkoumá vedle důsledků regionální politiky také další významný aspekt evropské integrace - zapojení do společného trhu EU. Využívá se zde obecných ekonomických modelů jako je Solowův model nebo model 2x2, které jsou rozšířeny o aspekty integrace. Následně jsou zkoumány vlivy na alokační efektivnost a blahobyt členských států. Cílem práce je jednak zmapovat proces přerozdělování zdrojů v EU, ukázat jeho zbytečně nadměrnou administrativní náročnost, zvážit jeho efekty a prospěšnost a popsat širší souvislosti regionální politiky.
Vedoucí práce: Pavel Sirůček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2009
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2009
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations